marți, 14 octombrie 2014

Ebru Art @ American Islamic CollegeV-aţi gândit vreodată că şi culorile pot „dansa” în apă ca nişte balerine sensibile şi elegante? Tehnica artistică EBRU, tradiţională în Turcia, reprezintă arta de a desena pe apă pentru ca apoi desenele să fie transpuse pe hârtie, rezultatul obţinut fiind o hârtie marmorată de o frumuseţe aparte.
„Dansul apei şi al culorilor”, aşa cum este definită arta EBRU, a apărut pentru prima oară în oraşul Buhara din Turkistan, pentru ca mai apoi să se răspândească în întreg Imperiul Otoman. Rezultatul finit obţinut folosind acest procedeu poartă numele de „foiţă turcească”.
Procedeul de obţinere a acestor curcubeie de culori este destul de simplu, însă măiestria celor care realizează asemenea desene spectaculoase îşi spune cuvântul. Într-o tavă nu prea adâncă se pune apă până la umplere, apoi se adăugă diferite tipuri de cerneală colorată sau vopsele. Picăturile de culoare se stropesc cu pensula pe suprafaţa apei în care există diverşi aditivi şi agenţi chimici care ajută culorile să plutească.
Culorile care plutesc la suprafaţa apei sunt direcţionate fie prin suflare directă, fie cu ajutorul unui pai. Culorile se întrepătrund dar fără să se amestece între ele, deosebindu-se astfel cu uşurinţă toate nuanţele, formele şi modelele pastelate obţinute pe suprafaţa apei.
După ce întreg modelul a fost desenat pe suprafaţa apei folosind culorile potrivite, se pune o bucată de hârtie care va absorbi în întregime detaliile modelului. Hârtia este puţin spălată pentru a se elimina excesul de vopsea sau cerneală şi se pune la uscat, în final obţinându-se o frumoasă pictură care poate fi oricând înrămată şi aşezată pe perete pentru decor.
Arta EBRU are un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit, stimulează creativitatea şi ne aduce un moment de relaxare binemeritat. Vă invităm să vizionaţi trei minute de minunăţie.
Sursa: Youtube
Text: LiveBiz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu